ALFABET POBYTU
we
FRANCJI


   

                                                           GALERIA FOTOGRAFII z pobytu

 

       
AMIENS
– miasto w północnej Francji oddalone około 100 km od Paryża, 140 tys. mieszkańców, główną atrakcją tej stolicy Pikardii jest największa we Francji katedra gotycka. To właśnie tutaj odbywaliśmy praktyki.
 
BEAUVAIS

– miasto w okolicach Paryża, w którym znajduje się lotnisko. Lądują tu samoloty tanich linii lotniczych między innymi nasz samolot z Warszawy.

 
CAMPANILLE
– hotel w Amiens, miejsce odbywania praktyk przez Alicję Leszczyńską i Paulinę Kaczubę z klasy II kucharz.
 
DATY POBYTU

– byliśmy we Francji od 2 do 12 kwietnia 2013 roku -  już po raz ósmy w historii szkoły.

 
EIFFEL GUSTAVE

– twórca słynnej wieży będącej symbolem Paryża, francuski konstruktor mostów, wiaduktów, śluz. Jego projekty znajdują się w Peru, Meksyku, Portugalii i na Węgrzech. Był również współtwórcą konstrukcji Statui Wolności w Nowym Jorku.

 
FICELLE PICARDE

czyli sznurek po pikardyjsku – charakterystyczne danie regionu, w którym byliśmy. Są to naleśniki z pieczarkami, szynką
i sosem beszamelowym. Pycha!

 
GUYENCOURT

– nazwa ulicy, przy której znajdował się nasz hotel należący do szkolnej sekcji hotelarskiej przy Liceum La Hotoie.

 
HUANT Philippe z Liceum La Hotoie

– Philippe jest nauczycielem przedmiotów zawodowych w partnerskiej szkole w Amiens oraz głównym organizatorem wymian uczniowskich z Polską.

 
INTEGRACJA

z młodzieżą francuską odbywała się nie tylko w czasie zajęć praktycznych, ale również w czasie weekendu, kiedy polscy uczniowie i nauczyciele zostali zaproszeni do  francuskich rodzin.

 
JEDZENIE

– nie były to ani żaby, ani ślimaki. Jedliśmy natomiast krewetki, małże, przepiórki, królika i kaczki. Zaskakujące było jedzenie różnych serów po daniu głównym. Jednak najbardziej smakowały chrupiące bagietki i ciepłe croissanty na śniadanie.

 
KWIDZYN

– miasto w województwie pomorskim. Tu mieści się Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie.
W szkole nauczycielka języka francuskiego Barbara Wojtaszek organizuje wyjazdy uczniów i nauczycieli do Francji już
od 1996r.

 
LES MARISSONS

– jedna z najlepszych i najbardziej eleganckich restauracji w Amiens, urządzona w XIV-wiecznym warsztacie szkutniczym, Miejsce odbywania praktyk przez Jowitę Prządkę i Alicję Dzwonkowską z klasy I kucharz.

 
MERCURE

– hotel w Amiens,  miejsce odbywania praktyk przez Jarka Chojnackiego i Maćka Guzka z klasy I kucharz.

 
NIEDZIELA i SOBOTA

czyli weekend spędziliśmy z rodzinami francuskimi. Niektórzy uczestniczyli w życiu rodzinnym, inni wyjechali na wycieczki na przykład nad Kanał La Manche do Boulogne-sur-Mer lub Berck-sur-Mer podziwiając charakterystyczne dla tych okolic przypływy i odpływy morza.

 
OPIEKUNOWIE

– Maria Kalka - nauczycielka przedmiotów zawodowych i Barbara Wojtaszek -  nauczycielka języka francuskiego.

 
PARIS, PARIS, PARIS

– cały dzień 8 kwietnia spędziliśmy w tym wspaniałym mieście. Udało nam się zobaczyć Katedrę Notre Dame na wyspie Cité, Luwr ze słynną piramidą, która pełni funkcję wejścia głównego do muzeum. Mijając Ogrody Tuilleries i Plac Concorde spacerowaliśmy po najbardziej znanej ulicy Champs-Elysées aż dotarliśmy do Łuku Triumfalnego na Placu Charles de Gaulle Etoile. Potem podziwialiśmy wieżę Elffla, a na polach Marsowych zjedliśmy francuską bagietkę z szynką i serem. Na koniec wspinaliśmy się na wzgórze Montmartre, aby podziwiać bazylikę Sacré-Coeur i Place du Tertre. Ledwo zdążyliśmy na Dworzec Północny, skąd odjeżdżał nasz pociąg do Amiens.

 
RESTAURANT 31

– restauracja przepięknie usytuowana na Sommą, rzeką przepływająca przez Amiens. Miejsce odbywania praktyk przez Noemi Balicką z II KA i Krystynę Żółtańską z II KB.

 
SOMMELIER

– specjalista w dziedzinie wiedzy o winach, czyli enologii. Niektórzy polscy uczniowie uczestniczyli w zajęciach teoretycznych i praktycznych z enologii, która jest  obowiązkowym przedmiotem w klasach kucharskich i kelnerskich we Francji.

 
TOUR EIFFEL

– symbol Paryża od 1889 roku. Jest czarująca, wspaniała i widowiskowa!!!

 
UCZESTNICY wyjazdu

to uczniowie klas kucharskich: Jowita Prządka, Alicja Dzwonkowska, Noemi Balicka, Alicja Leszczyńska, Paulina Kaczuba, Krystyna Żółtańska, Jarosław Chojnacki, Maciej Guzek, Marcin Żaczek i Łukasz Damaziak.

 
VOYAGE, VOYAGE

– podróżowaliśmy następującymi środkami transportu: bus, samolot, pociąg, autobus, samochód, metro, taksówka, a nawet rower i oczywiście pieszo.

 
WIZZ AIR

– tanie linie lotnicze, akurat na naszą kieszeń.

 

ZADOWOLENI  ZROBILIŚMY ZDJĘCIA.

Barbara Wojtaszek