DZIEŃ
KUCHNI FRANCUSKIEJ
2015

           
             
           
     25 listopada 2015 roku, odbył się w naszej szkole Dzień Kuchni Francuskiej,  przygotowany  przez uczniów klasy III kucharz i nauczycielkę języka francuskiego, panią Barbarę Wojtaszek.

Młodzież przygotowała najpierw zaproszenia w dwóch językach dla zaproszonych gości.

Uczniowie podzieleni na trzyosobowe grupy wyszukiwali w różnych źródłach potrawy kuchni francuskiej, tłumaczyli przepisy, udekorowali stoły w narodowych barwach Francji oraz prezentowali przygotowane potrawy, m.in.:  zupę cebulową, mus czekoladowy, creme brulee, croissanty, ratatouille, tartę sióstr Tatin, ciasto czekoladowe, quiche lorraine, tartę z gruszkami oraz zapiekankę Parmentier.

Podczas degustacji młodzież usłyszała wiele pochlebnych słów na temat dekoracji stołów i przygotowanych potraw.

Uczniowie dziękują Paniom Alicji Szwed oraz Marii Kalce za pomoc w przygotowaniu Dnia Kuchni Francuskiej.
 

         
       

Barbara Wojtaszek