Dolina Charlotty

„Programy motywacyjne dla uczniów pomorskich szkół zawodowych”

2017

  W ramach projektu „Programy motywacyjne dla uczniów pomorskich szkół zawodowych”, uczniowie klas: IV HT, II HT, II K i grupa gastronomiczna kl I HG 27 października 2017 roku wzięli udział w wizycie studyjnej do hotelu Dolina Charlotty
w Strzelinku.
 
Autokar         Hotel w Dolinie Charlotty
Podczas podróży do hotelu w Strzelinku, młodzież miała okazję zwiedzić również Słupsk,
w którym poprowadzona przez przewodnika, zwiedziła Ratusz - piękny, reprezentacyjny hol parteru ratusza z ciekawym gwiaździstym sklepieniem, salę posiedzeń, której ściany wyłożone są boazerią z profilowanym gzymsem, a na  środku stoi eliptyczny stół, nad którym zwisa oryginalny żyrandol.
 
W słupskim parku         Wizytówka Charlotty
  Zwiedziliśmy również gabinet prezydenta miasta Roberta Biedronia z pięknymi tapetami na ścianach, starymi meblami oraz oryginalnym nowoczesnym biurkiem
i siedziskiem.
W drodze do kościoła  św. Jacka, zatrzymaliśmy się na chwilę przy kościele Mariackim z przesunięta wieżą kościelną oraz przy budynku Poczty Polskiej.
 
Sala Obrad Ratusza         Jadalnia w hotelu
Usłyszeliśmy, że naklejając znaczek pocztowy na widokówkę czy kartę
z życzeniami warto wiedzieć, że pomysłodawcą tej otwartej formy przesyłania informacji był Heinrich von Stephan pochodzący właśnie ze Słupska – był generalny pocztmistrzem Cesarstwa Niemieckiego.
W kościele św. Jacka, którego historia sięga średniowiecza,  zobaczyliśmy ogromne epitafium z marmuru, rzeźbioną ambonę, barokowe epitafium księcia, barokowy obraz z 1602 r oraz największy skarb kościoła -  organy z 1657 r. Najciekawszy moment to zejście do krypty kościoła
 
W kościele         Sala masażu w SPA
W samym hotelu Dolina Charlotty panie menadżer podzieliły grupę na dwa zespoły i każdy oprowadziły po salach konferencyjnych, które bywają również salami koncertowymi. Zobaczyliśmy restaurację przygotowaną już
do serwowania obiadu – grupa gastronomiczna porównywała wiedzę zdobytą w szkole z praktycznym jej zastosowaniem w postaci przygotowanych naczyń do serowania dań, oraz nakrycia stołu. Zeszliśmy do wyciszonej części SPA w stylu Balii, basenów oraz sal zabaw dla dzieci.
 
  My w SPA w Charlotcie
           
Zobaczyliśmy piękne wnętrza hotelu, hol recepcyjny, na ścianach którego mogliśmy podziwiać zdjęcia z Festiwali Legend Rocka odbywających się cyklicznie od 2007 roku w amfiteatrze hotelu oraz certyfikaty zdobyte przez hotel. Grupa hotelarzy miała okazję poznać bazę usług dodatkowych - hotel szczyci się również atrakcjami zewnętrznymi dostępnymi zwłaszcza w porze ciepłej – do dyspozycji gości jest zoo, fokarium, park linowy, trasy zjazdowe-crossowe, biegowe, jazda konna i wiele innych.

Pogoda niestety była deszczowa i nie mogliśmy skorzystać z tych atrakcji,  ale dobrych humorów, poczucia integracji młodzieży nie brakowało. Grupa turystyczna zobaczyła, jak przygotowany program wyjazdu realizowany jest w rzeczywistości  i co zrobić jeśli pojawiają się np. opóźnienia
w czasie, po kilku niespodziankach po drodze:)

W wyjeździe studyjnym do Hotelu w Dolinie Charlotty wzięło udział 44 uczestników:

  •    10 osób z 4 kl Technik obsługi turystycznej

  •    7 osób z 4 kl. Technik żywienia i usług gastronomicznych

  •    8 osób z klasy Technik hotelarstwa

  •    6 osób z 2 klasy Technik żywienia i usług gastronomicznych

  •    2 osoby z 2 klasy zasadniczej kierunek: kucharz

  •   11 osób z 1 klasy Technik żywienia i usług gastronomicznych

Oraz

  • dyrektor  szkoły - pan Henryk Czyżewski

  • kierownik praktycznej nauki zawodu - pani Iwona Grodecka - Trautsolt,
    odpowiedzialna za realizację projektu „Programy motywacyjne dla uczniów pomorskich szkół zawodowych”
    w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Kwidzynie

  • opiekun i organizator wyjazdu - pani Marlena Kotłowska

  • opiekun -  pani Wioletta Paciorek